Sayfalar

22 Ocak 2013 Salı

Bildiğim Filipince kelimeler~~



Aslında ''Filipince'' kelimesinin altı kırmızı çizgi ile çizildiği için dillerinin böyle yazılmadığını düşünüp kendime Google it dedim ama Google'da da böyle yazıyordu Filipinler Dili diye uzatmayı da tercih etmediğim için bu şekilde kullanıyorum.Neyse bu kadar dil muhabbetinden sonra nereden öğrendim ben bu kelimeleri onu yazayım.Facebooktaki bir arkadaşımdan öğrendiğim bir kaç kelime bunlar ileride pek bir faydası olacağını düşünmüyorum ama ben dillere meraklı bir insanım ve çeşitli dillerle konuşmayı çok seviyorum.Hem ne demişler bir dil bir insan, iki dil iki insan.Belki iki insan olamayız ama bir buçuk insan oluruz biz de :)

masaya_mutlu
masaya ako_mutluyum (ikisini de yazıyorum çünkü bizdeki şahıs eki yerleştirme mantığını anlayın diye)
ıngat ka_kendine iyi bak
salamat_teşekkürler
paalam_güle güle
ayos long ako_iyiyim
mahal kita_seni seviyorum
waht_ne
ah pacncxa poh pasensya_özür dilerim
oo_evet
san k pupunta_nerelisin
ako_ben
tayo_biz
ikaw_sen
tingin kasa akin_bana bak
akin_benimki ya da beni, bana
din_ayrıca
anu gawa mo_ne yapıyorsun
walang anuman_rica ederim

Bu kadarmış hepsi ama ben sınavım bittikten sonra öğrenmeye devam edeceğim o zaman devam edebilirim buraya yazmaya da.Filipince çok farklı gibi hani tamam hangi dil farklı gelmez ki insana ama İngilizce ve Almanca gibi değil işte daha farklı anlayın artık:) Mesela -kendine iyi bak- gibi çok nazik, kibar, hoş bir kelime yerine -ıngat ka- farklı geliyor hiç demem daha iyi :)

Nerelerde kullanabiliriz bunları;
1)Telefon, pc vs. şifrelerinde -ama unutmayacağınız basit bir kelime olsun- çok kullanışlıdır çünkü çözmeleri sevdiğim bir blogerın deyişiyle sıfırın alfa komşuluğunda:) Mesela ben salamatı telefon şifrem yapmıştım tabii herkese de söyledim orası ayrı neyse bir kelime öğrenmiş oldular :)
2)Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerindeki Filipinlerli arkadaşlarınıza hava atabilirsiniz :)
3)İlla yabancılara hava atmanıza gerek yok konuşmalar sırasında araya iki kelime sokup kendi arkadaşlarınıza da hava atabilirsiniz.
4)İleride hepimizin Kore'ye gitme hayali var biliyorum illa Kore olmak zorunda değil bir çok ülkeye daha gittiğinizde Filipinlerli arkadaşınız da olması muhtemel onlara kullanarak sempatilerini kazanabilirsiniz.
5)E bir de Filipinler'e yolunuz düşerse en azından halinizi anlatmak için bir kaç kelime biliyor olursunuz.

Altı ütü bir kaç kelime ama kullanım kılavuzu yazdım neredeyse ^^

Basit bir de gramer kuralına değinelim o zaman yukarıda yazdığım gibi şahıs ekleri yok onlarda ama kişi zamirlerini (ben, sen...) kelimenin sonuna ekleyerek şahıs eki yapıyoruz.Mesela masaya-mutlu masaya ako-mutluyum ya da masaya ikaw-mutlusun oluyor.Ya da ayos long iyi demek ayos long ak- iyiyim olmuş.

Son olarak söylemek istediğim o -özür dilerim- ne zor bir kelime ya aynı şekilde hiç kullanmam daha iyi :) Ayrıca evet demek de çok basitmiş (oo) herkese derim ben gidersem ^^

Duyduğuma göre bir kelimenin karşılığı kırk yıl kölelikmiş artık kelime sayısıyla çarpın ona göre hesaplayın işte borcunuzu ^^

8 yorum:

  1. Merhaba, kamusta! Ismim Hadji Meshal Guialab ama Omer Gokhan da diyebilirsin. 17 yasindayim. Ankarada yasayan bir Filipinliyim. Bende kore hayraniyim!^^ Eger bizim dilimiz daha ogrenmek istiyorsan ben sana yardimci olurum! Paalam! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ömer Gökhan :) Kamusta nasılsın demek mi ? Google Translate öyle çevirdi :p
      Tabi ki öğrenmek isterim çok da mutlu olurum :) Paalam ^^

      Sil
    2. Yazıyı bir Filipinli'nin okuyacağını hiç düşünmemiştim bu arada :')

      Sil
    3. MERHABA ÖMER GÖKHAN.BEN SENİNLE TANIŞMAK İSTERİM.BAN AFİLİPİNCE ÖĞRETİRSEN SEVİNİRİM.KIZ ARKADAŞIM FİLİPİNLİ

      Sil
    4. kamustaka nasilsin demek
      cevap: mabuti_iyiyim

      Sil
  2. Filipinli bir sevgilim var. Ama İngilizce konuşuyoruz

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...